Χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και της θεραπείας μιας ασβεστώδους μορφής φλεγμονής του προστάτη

Η ασβεστώδης προστατίτιδα είναι μια μορφή χρόνιας βακτηριακής φλεγμονής. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πέτρινων εγκλεισμάτων στους βλεννογόνους και τους πόρους του προστάτη. Η μορφή χαρακτηρίζεται από σοβαρή πορεία και είναι η πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

Ταξινόμηση της προστατίτιδας

Σε ηλικιωμένους άνδρες με χρόνια προστατίτιδα, συχνά σημειώνονται σχηματισμοί μεγέθους έως 2, 5 cm. Αν και αυτές οι πέτρες είναι μικρές, μερικές φορές συμπεριφέρονται λανθάνοντα. ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας προστρατευτικής εξέτασης, κατά τη διάρκεια εξέτασης από θεραπευτή με παραπομπή για άλλη διάγνωση ή σε προληπτικό ραντεβού σε ηλικιωμένους ασθενείς. Η ψηφιακή εξέταση αποκαλύπτει φυματίωση και πάχυνση του προστάτη, υποδηλώνοντας ασβεστώδη προστατίτιδα.

Η προστατίτιδα είναι ένας γενικός όρος για μια ασθένεια του προστάτη. Ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε, η παθολογία χωρίζεται σε διάφορες μορφές. Η οξεία λοιμώδης προστατίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοκρασία, πόνο στη βουβωνική χώρα, την πλάτη, δυσκολία στην ούρηση, εκσπερμάτιση και αίμα στα ούρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μερικές φορές απαιτείται νοσηλεία.

Η χρόνια προστατίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή μικροχλωρίδα χαρακτηρίζεται από τα ίδια συμπτώματα, αλλά η εκδήλωσή της δεν είναι τόσο έντονη. Παρατηρούνται αιματοσπερμία και νυκτουρία. Η ασβεστώδης προστατίτιδα αναπτύσσεται υπό τέτοιες συνθήκες.

Η χρόνια μη ειδική προστατίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή, η οποία έχει ένα χαρακτηριστικό διαγνωστικό σημάδι: δεν υπάρχουν βακτήρια στην έκκριση του προστάτη αδένα.

Συμπτώματα ασβεστολιθικής προστατίτιδας

Αυτή η μορφή της νόσου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η βοήθεια στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων παρά στην πλήρη θεραπεία. Οι λόγοι για την εμφάνισή του δεν είναι απολύτως σαφείς.

Χαρακτηριστικά των ασβεστολιθικών βλαβών του προστάτη

Η ασβεστώδης μορφή προστατίτιδας είναι χαρακτηριστική των ηλικιωμένων ανδρών. Ο προστάτης δεν περιέχει σκληρές πέτρες τυπικές των νεφρών. Οι πέτρες του προστάτη είναι ινώδεις εναποθέσεις στον ιστό που περιέχει κατιόντα ασβεστίου. Η στασιμότητα των εκκρίσεων στους αγωγούς διεγείρει την προσκόλληση των επιθηλιακών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων με το σχηματισμό αμυλοειδών σωμάτων. Όταν ο προστάτης αδένας φλεγμονή, τείνουν να μεγαλώνουν, συνοδευόμενοι από πόνο, δυσκολία στην ούρηση και άλλα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της λοίμωξης. Οι φραγμένοι πόροι και οι βλάβες στους βλεννογόνους απαιτούν άμεση παρέμβαση από ουρολόγο.

αιτίες

Η ασβεστολιθική βλάβη είναι μια προχωρημένη μορφή χρόνιας προστατίτιδας, την οποία ο άνδρας αντιμετωπίζει σύμφωνα με την αρχή «φεύγει από μόνη της» Η αιτία της φλεγμονής του προστάτη είναι μια λοίμωξη που εξαπλώνεται από την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το ορθό Το αίμα και λεμφικά αγγεία εισέρχονται σε αυτό το όργανο. Οι ίδιες οι πέτρες μπορούν να εμφανιστούν με δύο τρόπους:

 • συμφόρηση (μειωμένη αποστράγγιση των προστατικών εκκρίσεων).
 • Αντίστροφη ροή ούρων από την ουρήθρα στους πόρους του προστάτη.

Η παραβίαση της εκροής εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής παραγωγής συνοδεύεται από ασθένειες όπως αδένωμα, καρκίνος του προστάτη, οξεία, χρόνια (μη μολυσμένη και βακτηριακή) προστατίτιδα. Η βλάβη του σφιγκτήρα της ουρήθρας μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα τραυματισμών, χειρουργικής βλάβης στα γεννητικά όργανα, καθετηριασμού της ουροδόχου κύστης, ουρολιθίασης και συχνής φλεγμονής του ουρογεννητικού συστήματος. Στη διασταύρωση του προστατικού πόρου στην ουρήθρα, ο μυϊκός δακτύλιος εξασθενεί, τα ούρα ρέουν πίσω και, ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται ασβεστώδης προστατίτιδα.

Συμπτώματα

Η ασθένεια εκδηλώνεται ξεχωριστά σε κάθε άνδρα.

Ωστόσο, τα αρχικά πρωτογενή και δευτερογενή συμπτώματα της ασβεστοποιημένης προστατίτιδας είναι συχνά παρόμοια.

Πρωταρχικός Δευτερεύων
Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς που ακτινοβολεί στο όσχεο, την πλάτη και τα πόδια Η ευερεθιστότητα αυξάνεται
Ακράτεια ούρων, κάψιμο στην ουρήθρα, στο περίνεο Τακτικοί πονοκέφαλοι
Πόνος μετά από σωματική δραστηριότητα, σεξουαλική επαφή, ούρηση αυπνία
Μειωμένη σεξουαλική ορμή Γενική αδυναμία
Αίμα στο σπέρμα Άνοδος θερμοκρασίας στους 37, 5, ρίγη
Συχνουρία Μειωμένη ικανότητα εργασίας
Παρατεταμένη νυχτερινή στύση, απουσία της, επιταχυνόμενη εκσπερμάτιση κατάθλιψη

διάγνωση

Η θεραπεία της παθολογίας πρέπει να πραγματοποιείται μετά τη διάγνωση από ειδικό - ουρολόγο. Η πιο κατατοπιστική και αποδεδειγμένη μέθοδος είναι η ψηφιακή εξέταση του προστάτη.

Διάγνωση ασβεστοειδούς προστατίτιδας

Υπάρχουν πολλές πιο σύγχρονες ενόργανες μέθοδοι:

 • CT (αξονική τομογραφία);
 • Υπερηχογράφημα (διάγνωση με χρήση υπερήχων).
 • MRI (μαγνητική τομογραφία).

Μέσω όλων των τύπων διαγνωστικών, ο γιατρός καθορίζει την παρουσία των συσσωματωμάτων, την ποσότητα, το μέγεθος και την πιθανή προέλευσή τους.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στον εντοπισμό σημείων και βαθμού φλεγμονής:

ανάλυση Χαρακτηριστικοί δείκτες
Γενική ανάλυση αίματος Αυξημένη ESR, λευκοκυττάρωση
Ανάλυση εκκρίσεων προστάτη Η εμφάνιση αμυλοειδών σωμάτων, λευκοκυττάρων και διευρυμένου επιθηλίου
Γενική ανάλυση ούρων Η ποσότητα των πρωτεϊνών, των λευκοκυττάρων, των επιθηλιακών κυττάρων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του αλατιού είναι αυξημένη.
Σπερμογράφημα Μειωμένη δραστηριότητα και ποσότητα σπέρματος. Ανάλυση αίματος
ΜΑΠ Αυξημένα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου


Είναι ευεργετικό εάν η εξέταση πραγματοποιείται σε κλινική που έχει όλα τα απαραίτητα για διάγνωση και θεραπεία.

Σύνθετη θεραπεία

Όταν έχει γίνει διάγνωση μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, σχεδιάζεται θεραπεία που στοχεύει σε όλα τα μέρη της παθολογικής διαδικασίας.

Οίδημα, φλεγμονή, πυελική συμφόρηση, νευρική και στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα, εξαλείφοντας την ενόχληση και τον πόνο.

Ενδείκνυται θεραπεία με αντιβακτηριακούς παράγοντες με διόρθωση της εντερικής χλωρίδας· σε περίπτωση αλλεργιών, συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή από την ομάδα αντιισταμινικών. Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται από γιατρό λαμβάνοντας υπόψη συνοδά νοσήματα και την ατομική ανοχή για επιτυχή χειρουργική αποκατάσταση ή μακροχρόνια ύφεση.

Προσοχή! Εάν η διαδικασία είναι χρόνια, η θεραπεία της ασβεστώδους προστατίτιδας αποκλείει το μασάζ του προστάτη.

φαρμακευτική αγωγή

Η ιατρική προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση αποτελεσματικών φαρμάκων. Κάποιος αγοράζει ένα ακριβό συμπλήρωμα διατροφής από φλοιό τροπικού φοίνικα. Τα υπόθετα με το δραστικό συστατικό ιχθαμόλη, τα υπόθετα και τα μπουκάλια με έλαιο κολοκύθας είναι ασφαλή και οικονομικά.

Η θεραπεία της ασβεστώδους προστατίτιδας περιλαμβάνει θεραπεία για την εξάλειψη της φλεγμονής, τη μείωση της υπερπλασίας του προστάτη χρησιμοποιώντας συμβατικά φάρμακα, καθώς και φυτικά φάρμακα και ομοιοπαθητικά φάρμακα:

 • σουλφοναμίδια;
 • αντιβιοτικά?
 • ομοιοπαθητικά φάρμακα?
 • φάρμακα που μειώνουν την υπερπλασία.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν οξέα.
 • άλφα αποκλειστές?
 • υπόθετα και ταμπλέτες?
 • Παυσίπονο.

Μόνο ένας ειδικός γνωρίζει πώς να θεραπεύσει την ασβεστώδη προστατίτιδα, ποια αποτελεσματική θεραπεία να χρησιμοποιήσει και πόσο καιρό να χρησιμοποιήσει το σωστό φάρμακο. Με τη σωστή προσέγγιση, είναι δυνατό να θεραπευθεί μια χρόνια διαδικασία σε μακροχρόνια ύφεση χωρίς να διακοπεί η θεραπεία με τα πρώτα σημάδια υποχώρησης των συμπτωμάτων.

φυσικοθεραπεία

Οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες για τη διάγνωση της χρόνιας ασβεστοειδούς προστατίτιδας είναι περιορισμένες και έχουν επικουρικό χαρακτήρα.

Συνταγογραφούνται μαζί με αντιβακτηριακά φάρμακα και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες μεθόδους:

 • θεραπεία μαγνητικού πεδίου;
 • ηλεκτροφόρηση;
 • EHF - θεραπεία;
 • επαγωγική θερμική ενέργεια;
 • Θεραπεία με λέιζερ.

Στόχος τους είναι η εξάλειψη της συμφόρησης στα όργανα της πυέλου και η βελτίωση της διείσδυσης των φαρμάκων.

Μετά τις συνεδρίες θεραπείας, η λεμφική παροχέτευση από τον προστάτη βελτιστοποιείται και η έκκριση του προστάτη ομαλοποιείται.

Η μέθοδος της λιθοτριψίας με κρουστικό κύμα χωρίς αναισθησία και αναισθητικά χρησιμοποιείται επίσης για την επίδραση των λίθων.

Πρόληψη της ασβεστολιθικής προστατίτιδας

χειρουργική επέμβαση

Τι πρέπει να κάνετε εάν οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας δεν επιφέρουν την επιθυμητή ύφεση εντός δύο έως τριών μηνών; Όπως και με την ουρολιθίαση (ουρολιθίαση), οι πέτρες του προστάτη διαφέρουν ως προς τη φύση και τα δομικά τους χαρακτηριστικά. Εάν η χρόνια ασβεστώδης προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από ασβεστόλιθους που πρέπει να αφαιρεθούν, η νοσηλεία και η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυνται με τη μορφή:

 • εκτομή προστάτη?
 • Προστατεκτομή.

Με αυτή τη διάγνωση, η φαρμακευτική θεραπεία συνοδεύεται από τη δράση λέιζερ χαμηλής συχνότητας στον προστάτη. Τα οξαλικά, φωσφορικά και ουρικά στοιχεία μπορούν να συνθλίβονται. Η διαδικασία είναι ασφαλής και ανώδυνη. Οι πέτρες καταστρέφονται και απομακρύνονται σταδιακά από το σώμα με τη μορφή άμμου. Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια πρακτική, σχετικά νέα μέθοδος.

εθνοεπιστήμη

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία των παθήσεων του προστάτη περιλαμβάνει παραδοσιακές μεθόδους. Αντιφλεγμονώδη υπόθετα από εκχύλισμα πρόπολης χρησιμοποιούνται πρωκτικά.

Υπό ιατρική επίβλεψη, η άμμος απομακρύνεται από το ουροποιητικό σύστημα τρώγοντας καρπούζια, πεπόνια και λαμβάνοντας αφέψημα από τριανταφυλλιά. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός λίθων, ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει φρέσκο χυμό από σπαράγγια, καρότα, παντζάρια και αγγούρια για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας πρωτεΐνης από το σώμα.

Οι συνταγές για αφεψήματα νερού που παρασκευάζονται από βότανο St. John's wort, calamus και feverfew αυξάνουν την αποτελεσματικότητα. Η ανδρική επιθυμία και ο γενικός τόνος διεγείρονται από ένα έγχυμα βότκας από ρίζες Ελευθερόκοκκου, σπόρους κολοκύθας πλούσιους σε ψευδάργυρο και φρούτα μάνγκο.

Λαϊκή θεραπεία για ασβεστώδη προστατίτιδα

Πρόληψη της ασβεστολιθικής προστατίτιδας

Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι η υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής. Η τήρηση των προτεινόμενων συστάσεων θα επιτρέψει σε έναν άνδρα να διατηρήσει καλή υγεία σε μεγάλη ηλικία.

 1. Απόρριψη κακών συνηθειών.
 2. Ένας πλήρης νυχτερινός ύπνος.
 3. Τακτική προθέρμανση ενώ κάθεστε.
 4. Εξισορρόπηση της ανισορροπίας των βιταμινών και των μικροστοιχείων στον οργανισμό με τη λήψη αντιοξειδωτικών.
 5. Σταθερή σεξουαλική ζωή με σταθερό σύντροφο.
 6. Θα πρέπει να αποκλείσετε από το φαγητό το λάχανο, τα όσπρια, το χρένο, τα κρεμμύδια και τα ραπανάκια.

Μετά από σαράντα χρόνια, συνιστάται ένα προληπτικό ραντεβού με έναν ουρολόγο περίπου μία φορά το χρόνο για την ανίχνευση σημείων παθήσεων του ουρογεννητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ασβεστώδους προστατίτιδας. Η εξέταση μπορεί να γίνει είτε στον τόπο διαμονής είτε κατ' επιλογή του ασθενούς.

Η αγνόηση των σημάτων συναγερμού του σώματος προμηνύει επιπλοκές:

 • στυτική δυσλειτουργία?
 • αδυναμία σύλληψης?
 • απόστημα ιστού προστάτη?
 • Παραπρωκτίτιδα.

Για όσους το καταλαβαίνουν, η πρόγνωση είναι παρήγορη: η θεραπεία του προστάτη θα είναι μακρά και δύσκολη.

Η χρήση προληπτικών μέτρων βοηθά στην αποφυγή της νόσου. Εάν η εξέταση αποκαλύψει αυτό το πρόβλημα, οι γιατροί έχουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, την ικανότητα να πραγματοποιούν σύνθετες διαγνώσεις και να καθορίζουν το είδος της θεραπείας σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Ακόμη και μια παραμελημένη επιλογή δεν είναι λόγος πανικού, αλλά ένα σήμα για να αναζητήσετε επειγόντως εξειδικευμένη βοήθεια.